11 Nisan 2013 Perşembe
Haber Turk Nota Sehpası Tuncay Yılmaz Cem Vardarcı KAMED Yağmur Çocukları..
Tuncay Yılmaz
Yağmur Çocukları...
31 Ocak 2013 Perşembe, 09:58:15Güncelleme: 13:29:27
Geçtiğimiz hafta özel bir akşam sebebiyle İzmir'deydim. Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde "Otistik Çocuklar" yararına KAMED (Kadın Meclisi Üyeleri Derneği) tarafından ve Gönüllü Kadınlar Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen güzel proje, "Yağmur Çocukları" olarak adlandırıldı. Gecenin tüm geliri, Anadolu Otizm Eğitim ve Mücadele Vakfı, Konak Moris Bencuya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi ve Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'ne bağışlandı. Uzmanlar otizmi kısaca: "Üç yaşından itibaren başlayan, sosyal iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık" olarak tanımlıyorlar.
İzmir'in önemli sanat hamilerinden ve en değerli şahsiyetlerinden sayın Filiz Sarper Eczacıbaşı'nın, bu özel gecede beni de görmekten mutlu olacağını belirtmesi üzerine, İstanbul'dan doğduğum memleketim İzmir'e uçtum. İyi niyetlerle hazırlanmış birçok değerli aktivitenin yanı sıra, bana da otistik bir çocuğumuzla birlikte çalmam önerildi. Bu özel davetin beni öylesine onurlandırdığını ve benim için büyük mutluluk olduğunu içtenlikle söylemek istiyorum. Sonsuz teşekkürler.
KAMED başkanı sevgili Ayşe Akın'a sohbetimizde, öncelikle bu ve benzeri faaliyetlerin İzmir gibi önemli bir kente son derece yakıştığını söyledim. Doğduğum kenti bana daha da sevdirdiğini ifade ettim. Medeni girişimlerin toplumsal farkındalığı geliştirdiği ve insani gereklilikleri bilinçlendirerek daha da netleştirdiği bir gerçek. Belki de henüz yeterince düşünülemeyen veya zayıf kalmış noktaların aslında ne kadar önemli olduğu ve ortaya çıkarılarak desteklenmesinin ne denli insana yaraşır bir misyon olduğu ise başka gerçek. Bu akşamı organize eden ve burada isimlerini zikredemediğim herkesi gönülden kutluyor, başarılı faaliyetlerinin artarak devamını diliyorum.
O akşam yaşadığım en manalı şey, bana göre, sevgili Cem Vardarcı ile sahne aldığım andı. Kendisiyle tanıştığım ilk dakikadan itibaren kolaylıkla iletişim kurabilmemin sebebi hiç kuşkusuz ki onun samimi tamperamanı, keskin zekâsı, sebatlı ve çabuk öğrenen biri olmasıydı. Yıllar önce kalem tutamayan parmaklarıyla bugün keman çalan Cem'in, benimle birlikte sahnede, Pleyel'in iki keman için bestelediği ikililerini sevgiyle çalabiliyor olmasının neyi ifade ettiğini takdir edebilirsiniz. Sevgili Cem'in, uzun ve zorlu bir süreçten sonra, tedavi ve kapsamlı eğitimle çok büyük okyanusları kat ettiğini görebiliyor olmak ve onun bu olağanüstü zaferini sahnedeki sadece birkaç dakikada beraber yaşayabilmiş olmak, beni çok etkiledi. Salondaki herkesi duygulandırdı. En başta kendisini, tanımaktan çok mutlu olduğum sevgili ailesini ve tüm değerli yol göstericilerini candan tebrik ediyor ve bütün çocuklarımızın yollarının sonsuza dek açık olmasını diliyorum!..
Gulcin Vardarci Kimdir?
GÜLÇİN VARDARCI ÖZGEÇMİŞ
Ailesi Girit’li olan Gülçin Vardarcı 1958 yılı 12 Ağustosta İzmir’de doğdu. Büyük ve çok kültürlü bir aile içinde özenle büyüdü. İzmir Özel Türk Koleji’ni 1975 yılında bitirdikten sonra Ege Üniversitesi İşletme bölümünde okudu. Bu sırada Amerkan Kültür Derneğinde İngilizce ve Goethe Enstitüsünde Almanca eğitimi de aldı. 1981’de eşi Elektrik Mühendisi Sanayici Zafer Vardarcı ile evlendi ve bu mutlu evlilikten 2 çocuğu oldu. Her ikisi de kendi kulvarında üstün başarılı evlatlar yetiştiren Gülçin Vardarcı 1993 yılında oğlu Cem Vardarcı 4 yaşındayken otizm tanısı alınca, annesi Nesrin Berker’den aldığı cesaretle ve eşi ve kızından aldığı destekle kendisini oğlunu kurtarmaya adadı. Hatta bu uğurda o yıllarda İzmir’de ilk olarak kurulacak olan bir Alman bankasının Müdüreliği teklifini de reddetti.
Oğlunu Otizmden kurtarma çareleri araken gittiği İsrail ve Amerika seyahatlerinde kendisini de terapi alanında eğiterek hem oğluna hem de çevredeki ailelere yardımcı oldu. Özel eğitim merkezleri sahiplerini yönlendirdi ve eğitilmelerini sağladı. 1999 yılında ODER Otistik Çocukları Koruma Derneği’nin kurucu üyeliğini yaptı. Halen devam ettiği gibi 2001 yılından itibaren Bursa’da, İstanbul’da, İzmir’de otizm üzerine konferanslar verdi.Mucize olarak oğlu Cem Vardarcı Türkiye’de medyada ilk iyileşme haberi çıkan, JCI Türkiye’nin 10 Başarılı genci seçilen, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Yaylı Çalgılar öğrencisi olan ve ayrıca İngilizce konuşan,Ulusal Genç Senfoni orkestrasında solist olarak tarihe geçen, İzmir Valisinden ve filmi Emmy ödüllü Amerika’lı otizmden iyileşmiş Temple Grandin’den başarı ödülü alan bir genç delikanlı oldu. Bu sürede öğrendiği ve Cem’de uygulayıp işe yaradığını deneyimlediği otizm tedavisini anlattığı DVD’leri ODER yararına tüm Türkiye’de ve Dünyada paylaşıldı.Binlerce çocuğun hayatını kurtardı.Terapistlere ve ailelere umut ışığı oldu.Evlatlarının hatırına binicilik federasyonunda At hakemi oldu yarışmalar yönetti.Üniversite sınavına hiç çalışmadan tekrar girdi Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliğini kazandı, henüz öğrenci.
İyi bir evlat, eş, kardeş, anne ve arkadaş olan Gülçin Vardarcı oğlu Cem Yaşar Üniversitesini kazanınca Türk Kolejinde beraber okuduğu 6-G sınıf arkadaşları tarafından İzmir Cumhuriyet meydanında başarı plaketiyle ödüllendirildi.
Halen Rotary Klüpte Brt olup İngilizce,Almanca,Fransızca bilen kızı Gülser Vardarcı’da Ege Üniversitesi’nde Psikoloji okuduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Özel Eğitim Uzmanlığı alarak onu takip etti.Hatta Koç Üniversitesi Master sınavında Gülçin Metodu karşına sınav sorusu olarak çıktı Kimi hekimlerin de kabul ettiği Gülçin metodu diye bilinen otizm tedavi metodunu gönüllü olarak destekledi. Otizm kelimesi google’a yazıldığı zaman Gülçin Vardarcı’nın adı,yöntemleri ve hikayesi en çok tıklanan ve okunanlar arasına girdi, onun azmi insanlara örnek ve umut ışığı oldu.
Ona bu gücü nereden aldığını soranlara ailesini, İzmir’li olduğunu,Allaha inandığını ve muhtaç olduğu kudretin damarlarındaki kanda zaten mevcut olduğunu söyler.
5 Nisan 2013 Cuma
GENÇ HABER Dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından Genç Liderler ve Girişimciler ( JCI ) Derneği ( Junior Chamber International ), bu yıl 17’inci kez gerçekleşen (Ten Outstanding Young Persons) “Türkiye’nin 10 Başarılı Genci Ödülleri” sahiplerini buldu.
Dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından Genç Liderler ve Girişimciler ( JCI ) Derneği ( Junior Chamber International ), bu yıl 17’inci kez gerçekleşen (Ten Outstanding Young Persons) “Türkiye’nin 10 Başarılı Genci Ödülleri” sahiplerini buldu.
JCI Türkiye tarafından JCI İstanbul’nun ev sahipliğinde İstanbul Bilgi Üniversitesi ‘nin ana sponsorluğunda Global Girişimcilik Haftası içerisinde 17 Kasım 2011 tarihinde Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’nda görkemli bir tören ile Türkiye’nin 10 başarılı genci ödüllendirildi.
Ödül süreci, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve belirlenen 10 farklı kategoride tasarı aşamasını geçerek hayata geçirilmiş bir projesi olan, bu proje ile kendine ve çevresine pozitif katkı sağlayan 18 -40 yaş arası gençlerin başvurularının alınması ile başladı.. Aranan kriterler bunlarla da sınırlı kalmadı, ödüle başvuran projelerin hem buluş hem girişimcilik özelliğinin yanı sıra hem de anlamlı bir hikâyesi olmasına dikkat edildi. Değerlendirmeler ise, her biri kendi alanında uzman profesyoneller ve akademisyenlerden oluşan tarafsız ve bağımsız jüri komiteleri tarafından gerçekleştirildi.
10 farklı kategoride Türkiye’nin en başarılı on genci seçilenlerden;
Tolga Tatari (İş Dünyası, Ekonomi ve/veya Girişimcilik ) , Leo Süren Halepli (Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi ) , Güray Kaya (Bilimsel Önderlik), Cem Vardarcı ( Kültürel Başarı), Ceren Öztulca (Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik ) , Mustafa Dalcı (İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı ), Bener Erkorur (İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet ) , Hatice Altuğ (Fen ve Teknik Gelişme ),
Fuat Sami (Kişisel Başarı) , Aydoğan Özcan (Tıbbi Yenilik ve Buluşlar ) 2012 JCI Dünya Kongresi'nde Tapei / Taiwan’da Dünya’nın en başarılı genci olmak için ülkemizi temsil edeceklerdir.
Şafak Pavey, duygulandırdı.
2010 yılında Türkiye’nin en başarılı gençlerinden biri seçilen Şafak Pavey, 2011 yılında Belçika’da yapılan JCI Dünya Kongresi’nde Dünya’nın en başarılı gençlerinden biri seçildi. Pavey, JCI Dünya Kongre’sinde ülkemizi gururlandırırken
yaptığı konuşmada da olduğu gibi yine dinleyicileri duygulandırırken ülkemizden tekrar Dünya birincisi çıkarma dileklerinde bulundu.
Dünyaya ilham veren Türkiye birincileri:
TOYP’97 birincilerinden Dr. Arın Namal, İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet Kategorisinde “AIDS Hastalarının Topluma Kazandırılması” konulu çalışması ile “Dünya Birinciliği” ödülünü 1998 yılında Filipinler- Manila’da almıştır. TOYP’98 birincilerinden Harun Güçlüsoy, Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik Kategorisinde
“AkdenizFoklarının Kurtarılması” konulu çalışması ile “Dünya Birinciliği” ödülünü 1999 yılında Fransa- Cannes’da almıştır.
TOYP’98 Dünya birincimiz Erol User Dünya barışına katkı alanında ödülünü almıştır.
TOYP’98 birincilerinden Doç. Dr. Hasan Alanyalı , Fen ve Teknik Gelişme Kategorisinde “Biyomalzemeler” alanındaki çalışmaları ile dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görülerek,“Dünya Birinciliği” ödülünü 1999 yılında Fransa- Cannes’da almıştır.
TOYP’06 birincilerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir , “ Bilimsel Önderlik ” dalında “optoelektronik ve kuvantum aygıtları üzerine araştırmaları ve icatları nedeniyle dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görülerek,“Dünya Birinciliği” ödülünü 2007 yılında Türkiye’de almıştır.
TOYP’09 birincilerinden Tuğba Kalafatoğlu , Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi kategorisinde “ dünyada kadınların siyasette daha aktif rol alması için Votewomaninpolitics adlı bir organizasyon alanındaki çalışmaları ile dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görülerek,“Dünya Birinciliği” ödülünü 2009 yılında Tunus-Hammamet’de almıştır.
TOYP’09 birincilerinden Dr. Utkan Demirci ise; Tıbbi Yenilik ve Buluşlar kategorisinde projeleriyle Her testin maliyetini 1 dolar seviyelerine düşürecek ve hastane dışı ortamlarda bile 3 dakikada test sonucunu öğrenmeyi sağlayacak geliştirdiği cihaz ile dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görülerek,“Dünya Birinciliği” ödülünü 2009 yılında Tunus-Hammamet’de almıştır.
TOYP’10 birincilerinden Şafak Pavey ise; İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı kategorisinde Dünya birinciliği aldı. Birleşmiş Milletlerdeki görevi sırasında Ortadoğu, Güney Batı Asya ve Kuzey Afrika`da zor durumdaki sayısız insan için insani yardım çalışmaları yaptı. Cezayir, Sahra, Mısır, Yemen, Lübnan, Suriye, Afganistan, Irak ve İran`daki çatışma ve savaş krizlerinde görev aldı.
Junior Chamber International (JCI) Hakkında:
Dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan, JCI (Junior Chamber International Genç Liderler ve Girişimciler Derneği ), 200 bini aşkın üyesi ile dünyada 115 ülkede faaliyet göstermektedir. Küreselleşen dünyada, evrenselliği benimseyen ve dünya barışını destekleyen bir oluşum olan JCI, üyelerinin liderlik vasıflarını geliştirerek yaşadıkları toplumda pozitif değişime katkıda bulunmalarını hedefler. ICC, UNICEF, AIESEC gibi derneklerle de işbirliği içinde olan JCI, Jacques Chirac (Fransa Cumhurbaşkanı), Valerie Giscard Destaing (Fransa Cumhurbaşkanı), Willy de Clerk (AT Komisyon Başkanı), Gerald Ford (ABD Başkanı), Paul Schulter (Danimarka Başkanı) gibi birçok önemli ismi de üyesi olarak kendi bünyesinde barındırmaktadır.
4 Nisan 2013 Perşembe
T.C. MİLLî EĞİTİM BAKANLIĞI İZMİR - KARŞIYAKA - FEVZİPAŞA Otizmle Yaşamak konulu bir seminer verilmiştir. Seminer Mustaf Ünver öneriysiyle Gülçin VARDARCI ve Sebahattin KURU tarafından verimiştir.
--------------------------------------------------------------------------------
Otizm Semineri Okulumuz konferans salonunda Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından velilerimiz ve sınıfında otizmli öğrenci bulunan sınıf öğretmenleri için Otizmle Yaşamak konulu bir seminer verilmiştir. Seminer Gülçin VARDARCI ve Sebahattin KURU tarafından verimiştir
3 Nisan 2013 Çarşamba
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)