15 Eylül 2011 Perşembe

GAZETE YURT OTİZM BİR HASTALIK DEĞİL, YENİLİR... ÖRNEĞİ VAR!





OTİZM BİR HASTALIK DEĞİL, YENİLİR... ÖRNEĞİ VAR!
ÖZEL/ BU HİKAYEYİ OKUYUN: CEM VARDARCI VE AZİM! 11.09.2011 02:40



Otizm hastası Cem Vardarcı'nın (22) yaşamı, bir azim, irade ve başarı öyküsü. Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) Müzik Okulu'nda keman ve piyano eğitimi gören Vardarcı, müzik sayesinde insanlarla daha kolay diyalog kurabilen, daha sosyal ve hedefleri olan bir kişi haline geldi.


Cem Vardarcı, Türkiye'deki otizm hastası çok sayıda gençten sadece biri. Onun öyküsü, diğer otizmli çocuk ve gençlerle onların ailelerine de örnek olacak nitelikte. Doktorların teşhis edemediği hastalığı, eczacı olan anneannesi tarafından erken yaşta anlaşılan Cem için başta annesi Gülçin Vardarcı olmak üzere bütün aile fertleri seferber oldu.




ABD'den hastalıkla ilgili kitaplar, Türkiye'de o dönem olmadığı için yurtdışından da terapist getirtildi. Hastalığıyla yaşamayı öğrenmeye başlayan Cem'in, bu arada müziğe karşı yeteneği olduğu anlaşıldı. Bateri çalarak müzik çalışmalarına başlayan Cem, daha sonra Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi'nin özel yetenek sınavında başarılı olup müzik bölümünü bitirdi.




Oğlunun iyi bir eğitim görmesi için çabalayan, işletme mezunu ve iki dil bildiği halde kariyerini bir kenara bırakıp ona kol kanat geren anne Vardarcı'nın mücadelesiyle Cem, üniversite sınavına giren ilk otizmli olur. Disleksi (öğrenim bozukluğu) bulunan Cem, kendisine yardımcı olmaları için iki okutmanla birlikte girdiği sınavı iki soruyla kaybeder. Müziği yaşam biçimi olarak benimseyen Cem Vardarcı, 2010 Ekim ayından bu yana YÜSEM Müzik Bölümü'nde özel öğrenci statüsüyle burslu olarak öğrenim görüyor.




Usta hocalardan keman ve piyano dersleri alan Vardarcı'nın hedefi, iyi bir müzisyen olmak. Mesleğinin müzik olduğunu dile getiren Vardarcı, "Otizm hastalığımdan sonra müzik, benim bu zamana kadar gelmeme sebep oldu." dedi. Dört sene de bateri eğitimi aldığını ve Haluk Levent'in arkasında çaldığını söyleyen Vardarcı, arkadaşlarıyla daha kolay iletişim kurduğunu ifade etti:




"Müziği çok seviyorum. Çaldıkça keyif veriyor, beni çok mutlu ediyor. İşittiğim her şeyi çalabiliyorum. Kendime özgüvenim arttı."




(Fahir Atakoğlu'yla...)


Oğlu için verdiği mücadeleyle Otizm Derneği'nin kurucularından olan Gülçin Vardarcı ise kendilerine bu imkanı sağlayan YÜ'ye ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar'a teşekkür etti. Anne Vardarcı, "Sayın Yaşar'ın özel desteğiyle oğlum burada eğitim görüyor. Hastalığı doğuştan değil, çocukken vurulduğu karma aşı yüzünden. Müzik eğitimine başladıktan sonra özgüveni arttı. Özellikle konserlere çıktığında bambaşka bir insan oluyor. Artık müziğin olmadığı bir hayat düşünemiyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.





Ablası onun her şeyi!




İmkansıza “hayır” diyenlerden biri hikayemizin konusu...

22 yaşındaki Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik bölümü öğrencisi Cem Vardarcı'nın azim ve cesaret dolu yaşantısında mihenk taşı rolünü üstlenen emsalsiz ablası Gülser Vardarcı.




Görülmemiş bir özveriyle kardeşinin otizmden kurtulma çabasında başrol oynayan gerektiğinde rolünü aile bireyleriyle paylaşan ve hatta kariyer seçiminde bile kardeşini otizmden çıkartmaya yarayacağını düşündüğü için Ege Üniversitesi'nde psikoloji tahsili yapan ve yetinmeyip dünya literatürünü sürekli inceleyen eli öpülesi bir abla.




Bu yolda önce Koç üniversitesinde devam ettiği kişisel gelişme arayışlarına Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim master programına katılarak yenilenen görüşlere yaşamında yer açmaktadır.




Bu alanda gönüllü olarak aile terapileri vermekte ve aldığı geri bildirimler ile heyecanı katlanarak artmakta ve çalışmalarına sürekli yenilerini eklemektedir.




Tercüme ettiği "Sensory Integration and the Child" kitabı basım aşamasındadır.

Kişilik olarak çok yönlü bir yapıya sahip olan Gülser Vardarcı girdiği her toplumda saygı gören ve zerafeti ve yardımseverliği ile sürekli olarak dernekler aracılığıyla çözümleri geniş kitlelere ulaştırmak için çalışmaktadır.




Mucize olarak kardeşi Cem Vardarcı'yı bugüne taşıyan müzik yeteneğini ilk keşfeden kişi olarak kendi yaşamlarına ve beraberinde pek çok otizmlinin umut arayışına da yön verecek dönüm noktasını bulmuştur.




Klasik tıp maalesef bu çocuklar için "yapacak bir şeylerin olmadığı görüşündeyken" küçük yaşlardan itibaren tıbbın yanılttığı ve vakit kaybettirdiği zamanları telafi etmek amacıyla kardeşiyle birlikte sosyalleşebilme çabalarına, onu sinemaya, konsere, seyahate,dansa, bateri, basket, tenis, at binme seramik kurslarına götürerek hayatın herşeye rağmen yaşanabilir olduğunu çevresine ispatlamıştır ve örnek olmuştur.




Yıllar önce otizm rahatsızlığını tanıtmak amacıyla yapılmış bir holywood fimi olan "Rain Man"de aslında bir kardeş çaresizliğini anlatmaktadır.




Çaresizseniz çare!sizsiniz söylemi Gülser Vardarcı'nın hayatına yeni ufuklar açmış ve otizm farkındalığı yaratmaya karar vermiştir.

Bu nedenle çeşitli ülkelerde otizm seminerlerine katılmıştır.

Fahir Atakoğlu, İdil Biret, Gülsin Onay, Haluk Levent, Kıraç gibi ünlü müzisyenlerin kardeşinin müziğini dinlemesini ya da beraber çalmasını sağlayarak görüş almış ve İbrahim Yazıcı ve Serdar Yalçın gibi dünyaca tanınmış orkestra şefleri ile çalışmasına zemin hazırlamıştır.




Otizm terapileri bir takım oyunu olduğu için Gülser Vardarcı’nın bu yaklaşımları yaşamlarını özveriyle sürdürmeğe çalışan elektrik mühendisi baba Zafer Vardarcı ile İşletme öğrenimi görmüş olan anne Gülçin Vardarcı’ya tam destek sağlamış ve dominant tarafın yorgunluğunu azaltmıştır.










11.09.2011 02:40
Yorumlar.
Şensal Biçer
Cem ve ailesini tanımış olmaktan çok mutluyum. Onlar kendi mucizelerini yarattılar. Mucize aslında çocuklarından vazgemeyip dur durak vermeden çalışmaları Cem'i daha iyi duruma getirmek için ne yapabilirizden hiç vazgeçmemmeleri. Hepimize örnek başarı öyküleri için tekrar tebrik ediyorum. [ Tarih:12.09.2011 ]

Damla
Benim 3,50 yaşındakı kardeşimde Öyle Ben Cem'e Veya Annesine Ulaşmak istiyorum lütfen bi cevap yazın sıze ulaşabileceğim Bir mail veya tel.Şimdiden Teşekkür ederim.. [ Tarih:15.09.2011 ]

Damla
Benim 3,50 yaşındakı kardeşimde Öyle Ben Cem'e Veya Annesine Ulaşmak istiyorum lütfen bi cevap yazın sıze ulaşabileceğim Bir mail veya tel.Şimdiden Teşekkür ederim.. [ Tarih:15.09.2011 ]

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz?
Rumuz: *
Yor

on Eklenen 10 Başlık
ERDOĞAN'DAN MESAJ: KOLAY KOLAY ADAM YEMEYİZ
UEFA LİGİ... BEŞİKTAŞ: 5- MACCABİ: 1
DİYARBAKIR'DA POLİS SERVİS ARACINA BOMBA: 4 POLİS YARALI
MECLİS BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK, PKK- MİT KASEDİNİ DEĞERLENDİRDİ
SADETTİN TANTAN PKK- MİT GÖRÜŞMELERİNİ DEĞERLENDİRDİ
TÜRKİYE İLE KKTC AKDENİZ'DE HANGİ KONUDA MUTABAKATA VATRDI?
ESKİ BAKAN MEHMET AĞAR SUSURLUK'TAN 5 YILA MAHKUM OLDU
AKŞAM YAZARI NEGAHAN ALÇI: ODA TV'YE EK İDDİANAME GELİYOR
ÇİN'DEN GELEN MALA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ GELİYOR
RADİKAL YAZARI AKİF BEKİ: KASETİ MİT İÇİNDEN SIZDIRDILAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder